Zoeken op HBG & Partners

UWV waarschuwt werkgevers op tijd eHerkenning aan te vragen

Met ingang van 1 november 2019 kan niet meer zonder eHerkenning worden ingelogd op het werkgeversportaal van UWV. Dit duurt nog even, maar het aanvragen van eHerkenning kost tijd en voorbereiding, waarschuwt het UWV. Inmiddels kan al bij meer dan 400 (overheids)instellingen worden ingelogd met eHerkenning.

Op dit moment kunnen werkgevers nog inloggen op het werkgeversportaal met hun UWV-account of met eHerkenning.
Vanaf 1 november is dit alleen mogelijk met eHerkenning. Intermediairs die ook zaken voor hun klanten in het werkgeversportaal doen moeten door klanten opnieuw worden gemachtigd via eHerkenning. Het UWV meldt dat het belangrijk is klanten hierover op tijd te informeren om na 1 november niet in de problemen te komen.

eHerkenning is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor bedrijven. Via eHerkenning kunnen ondernemers veilig inloggen op online overheidsdiensten. Daarmee is straks nog maar één wachtwoord nodig om in te loggen bij UWV en alle andere overheidsorganisaties.

Aanvragen

eHerkenning aanvragen voor het werkgeversportaal kan bij een door de overheid erkende leverancier. eHerkenning is niet gratis, de prijs verschilt per leverancier. Als de aanvraag compleet is ingediend, dan duurt het één tot vijf werkdagen voordat de aanvrager eHerkenning krijgt. Als eHerkenning wordt aangevraagd is dit meer dan alleen het aanvragen van een veilige inlogcode. Zo vervallen alle machtigingen voor het werkgeversportaal. Die moeten opnieuw worden aangevraagd voor werknemers. Dat kost veel tijd. Maar zonder eHerkenning kunnen straks bijvoorbeeld geen ziek- en betermeldingen meer worden gedaan.


Het werkgeversportaal is de plek waar alles wordt geregeld rondom werknemersverzekeringen. Hier is een overzicht te vinden van de diensten waarvoor de leverancier kan machtigen, zodat deze gebruikt kunnen worden in het werkgeversportaal.

Melden en inzien verzuimgegevens Ziektewet en WAZO
Inzien uitkeringsgegevens Ziektewet en WAZO
Inzien financiële gegevens voor eigenrisicodragers WGA en WW
Inzien re-integratiegegevens voor eigenrisicodragers WW
Aanleveren en inzien re-integratiegegevens WIA
Indienen ontslagaanvraag
Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten
Controle eigenrisicodragers
Bezwaar maken


Wie al eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3 of EH4 heeft, heeft nog machtigingen nodig voor de diensten binnen het werkgeversportaal. Deze machtigingen moeten worden aangevraagd via de leverancier. Wie al eHerkenning op een lager betrouwbaarheidsniveau heeft (EH1, EH2 of EH2+), moet dit eerst verhogen naar niveau EH3. Dit doet de beheerder van eHerkenning samen met de leverancier.

Bron: Accountancy Vanmorgen / UWV