Zoeken op HBG & Partners

Mijn Belastingdienst Zakelijk

Ondernemers met een eenmanszaak en zzp’ers kunnen vanaf vandaag hun btw-aangifte doen in het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wat kan ik met Mijn Belastingdienst Zakelijk?

Bent u zzp’er of hebt u een eenmanszaak? Dan kunt u vanaf 3 januari 2019 btw-aangifte doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk, het nieuwe portaal voor ondernemers. Een btw-aangifte corrigeren of een opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) doen, kan daar ook. Net als een rekeningnummer opgeven of wijzigen.

Later dit jaar kunnen alle ondernemers terecht in Mijn Belastingdienst Zakelijk voor de btw. En ook voor loonheffingen en vennootschapsbelasting.

Het oude ondernemersportaal blijft voorlopig bestaan naast het nieuwe Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Nieuw aan Mijn Belastingdienst Zakelijk

Mijn Belastingdienst Zakelijk werkt beter op tablets en smartphones dan het huidige portaal voor ondernemers. Wel zo handig.

Stuurt u een btw-aangifte in via Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan kunt u deze daar altijd inzien. In het oude portaal kan dat niet. Dit geldt ook voor een opgaaf ICP of een correctie op een btw-aangifte die u hebt ingestuurd.

Tijdens het invullen van uw aangifte, correctie of opgaaf in Mijn Belastingdienst Zakelijk kunt u tussentijds uw gegevens opslaan. Ook dat is nieuw.

Nog meer nieuws: u logt in met uw DigiD

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk logt u in met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord. Als u tenminste zzp’er bent of een eenmanszaak runt. Andere ondernemers kunnen later in 2019 met E-herkenning inloggen op het nieuwe portaal.

Hebt u nog geen DigiD? Vraag hem dan aan via www.digid.nl/aanvragen.

Uw laatste btw-aangifte voor 2018 doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk

Als zzp’er of ondernemer met een eenmanszaak kunt u uw laatste btw-aangifte voor 2018 al doen in het nieuwe portaal.

Maar dat hoeft niet. Mijn Belastingdienst Zakelijk is nog niet verplicht, u kunt kiezen.

Kiest u voor Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan zult u merken dat het gebruiksvriendelijker is dan het oude portaal.

Wilt u voor de komende btw-aangifte(n) nog niet gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk? Doe dan btw-aangifte via het oude portaal zoals u gewend bent.

Voor alle duidelijkheid: u doet als zzp’er of eenmanszaak alleen btw-aangifte in het portaal van uw keuze. U hoeft dus niet dezelfde aangifte ook nog eens in het andere portaal te doen. Andere ondernemers doen voorlopig nog btw-aangifte via het oude portaal.

Het oude portaal voor ondernemers blijft voorlopig bestaan

U kunt daar dus nog alles doen wat u er altijd al deed. Ook het vertrouwde inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord is hetzelfde gebleven. Maar op termijn zal Mijn Belastingdienst Zakelijk het oude portaal voor ondernemers vervangen.

Btw-aangiften staan klaar vanaf de 1e dag na het aangiftetijdvak

Ontvangt u als zzp’er of eenmanszaak altijd een e-mailbericht als uw btw-aangifte klaarstaat? Houdt u er dan rekening mee dat in Mijn Belastingdienst Zakelijk uw aangifte pas klaarstaat vanaf de 1e dag na het aangiftetijdvak. Dat is iets later dan in het oude portaal.

Bron: Belastingdienst